:

:

TV Most

clock

Oktobar 31, 2023   13:44

0

100

Hil: Predlozi "na stolu" već neko vreme, postići dogovor između Beograda i Prištine što pre

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil rekao je danas da je predlog za normalizaciju odnosa "na stolu već neko vreme" i da bi Beograd i Priština trebalo da postignu sporazum o normalizaciji odnosa što je pre moguće.

"Vidite, mnogo toga se dešava u svetu, a ja mislim da u pogledu dijaloga, dogovor treba da bude onako kako je (Miroslav) Lajčak rekao - što pre. Znamo da su elementi sporazuma već neko vreme na stolu. Imaju veze sa Zajednicom srpskih opština, imaju veze sa većim obimom internalizacije koje Kosovo traži", rekao je Hil.

"Dakle, sve je prilično jasno. O ovim elementima se razgovara već duže vreme, ali su posebno naglašeni tokom Ohridskog sastanka. Zaista je vreme da se ubrza i krene napred", rekao je Hil novinarima na pitanje da li su SAD i EU postavile krajnji rok za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine.

Ambasador Hil nije želeo da na molbu novinara prokomentariše izjavu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja je juče rekla da Priština mora da formira ZSO, a da Beograd prihvati de fakto nezavisnost tzv. Kosova.

"Samo ću reći da sa moje tačke gledišta, govorimo o konkretnim elementima koji su na stolu i za koje verujemo da su dogovoreni sa obe strane. Najveći element i onaj koji je najvažniji Srbiji je, naravno, formiranje ZSO. Postoje još neki elementi i oni se odnose na želju Kosova za većom internacionalizacijom", kazao je Hil.

"Svi ovi elementi moraju biti definisani određenom dozom preciznosti, da ne bi bilo nesporazuma kada pređete na fazu implementacije", rekao je američki ambasador, koji  smatra da ne treba postavljati pitanje šta treba da se uradi.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

KiMHildijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva