:

:

TV Most

clock

Februar 08, 2024   15:27

0

102

Lajčak: Izbori u EU i SAD neće uticati na proces dijaloga Beograda i Prištine

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izrazio je uverenje da izbori tokom ove godine u EU, a kasnije i u Sjedinjenim Američkim Državama neće uticati na proces dijaloga Beograda i Prištine, prenosi CNBC.

"Ono što će početi pre nego što EU i SAD izađu na izbore, nastaviće se tokom izbornog procesa. Ali ono što ne počne pre izbora, teško da ćemo moći da započnemo kasnije", rekao je Lajčak.

On je ocenio da je stabilnost na Zapadnom Balkanu krhka.

"Odnosi Srbije i Kosova, opterećeni još od sukoba 1990-ih, ostaju krhki uprkos dogovoru o novom putu ka normalizaciji. Stabilnost je krhka. Ne možemo da uzimamo mir i stabilnost zdravo za gotovo“, rekao je Lajčak za CNBC.

Međutim, Lajčak je naveo da je Sporazum o normalizaciji unapredio situaciju "kao nikada ranije“ i napomenuo da je fokus sada na njegovoj primeni. Mere normalizacije uključuju razvoj "normalnih, dobrosusedskih odnosa” i suzdržanost od "pretnje ili upotrebe sile” u budućim sporovima, rekao je on.

Slovački diplomata je, između ostalog, naglasio da "nema povratka" od dogovorenog sporazuma.

„Sporazumu nema povratka, jer su ga obe strane prihvatile“, rekao je on.

Uz aspiracije Srbije i Kosova ka članstvu u EU, Lajčak je dodao da bi to moglo pružiti EU šargarepu za podsticanje mira između dve strane.

"Uspeh procesa normalizacije zavisiće i od toga koliko su oni direktno i blisko povezani sa evropskim putem. To je najjača poluga koju imamo", naglasio je Lajčak.

Izvor: Kosovo online/CNBC

LajčakSADizboridijalog Beograda i PrištineEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva