:

:

TV Most

clock

Decembar 21, 2023   8:44

0

130

Milović o "Rajskoj banji": Očekujem da međunarodna zajednica podigne glas i zaustavi uzurpaciju

Potpredsednik Srpske liste i bivši predsednik opstine Zvečan Dragiša Milović kaže za RTS da je sve moguće na Kosovu i Metohiji, pa i to da do zuba naoružani kosovski policajci na Svetog Nikolu upadnu u kompleks "Rajska banja" izbace radnike na ulicu i predaju je prištinskoj agenciji za privatizaciju. Očekujem bez obzira na poteze Prištine da međunarodna zajednica podigne svoj glas i da se zaustavi uzurpacija imovine, kaže Milović.

Privremene institucije u Prištini nastavljaju svakodnevni pritisak na preostale Srbe na Koasovu i Metohiji. Podižu se optužnice za navodne ratne zločine, nelegalnom eksprprijacijom oduzima se srpska imovina. Otimanje zemlje srpskim domaćinima u Leposaviću i Zvečanu, nasuprot deeskalaciji i smirivanju tenzija, kosovska policija upala je i u "Rajsku banju".

Potpredsednik Srpske liste i bivši predsednik opstine Zvečan Dragiša Milović kaže za RTS da je sve moguće na Kosovu i Metohiji, pa i to da do zuba naoružani kosovski policajci na Svetog Nikolu upadnu u kompleks "Rajska banja" izbace radnike na ulicu i predaju prištinskoj agenciji za privatizaciju.

"Neko pokušava da banjski kompleks uzurpira, 60 radnika je ostalo na ulici, 60 porodica je živelo od "Rajske banje", a 1.000 pacijenata je koristilo banju", kaže Milović.

Prema njegovim rečima, ovim potezom se uskraćuje ljudima pravo na rad i lečenje.

"Ovo je postupak zastrašivanja. Ne dovode ovakvi potezi do smirivanja situiacije. Ovo bezakonje upotreba sile je na svakom koruku. "Rajska banja" se nalazi u zoni zaštite kulturnog dobra. Imamo i nepoštovanje imovinskih prava u izgradnji put, bez obzira što nemaju dozvolu, da se taj put gradi. To pokazuje da se ne poštuju ni imovinska ni ljudska prava na KiM", kaže Milović.

Ocenio je da ovo što se dešava na KiM je zastrašivanje da se Srbi isele sa svojih ognjišta, a Sve se odigrava pred međunarodnom zajednicom.

"Mi nemamo slobodu kretanja, Jarinje i Brnjak su blokirani. Naši radnici u opštinama su već šest meseci na ulici.To je jedno stanje u kojem se srpski narod nalazi, a međunarodna zajednica na to ne reaguje. Sve smo ovo predočili predstavnicima Kvinte", kaže Milović.

Srbi sa KiM nisu mogli da glasaju na teritoriji Pokrajine, već su morali svoje biračko pravo da iskoriste u opštinama centralne Srbije. 

Komentarišući taj proces, Milović kaže da bez obzira na poteškoće koje su imali, na prelazimi se čekalo po četiri i po sata, učinjeno je sve da što manje ljudi iskoriste pravo glasa. ali građani su bili uporni, i izašli da glasaju.

"Očekujem da Srbija ekonomski jaka bude jedini garant za opstanak Srba. Naš izlazak na izbore znači da želimo da imamo neraskidivu vezu sa državom Srbijom. Očekujem bez obzira na poteze Prištine da međunarodna zajednise podigne svoj glas, da se zaustavi uzurpacija imovine", kaže Milović.

Izvor: RTS; Foto: T a n j u g

KiMRajska banjaMilović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva