:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Jun 20, 2023   17:28

0

364

Petković: Kosovska policija maltretirala i tukla sve uhapšene Srbe

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je na vanrednoj konferenciji za medije da je oficir za vezu Beograda i Prištine Dejan Pavićević posetio danas neosnovano uhapšene Srbe sa KiM koji se nalaze u pritvornim centrima u Podujevu i u Gnjilanu i tom prilikom se uverio da je kosovska policija maltretirala i tukla sve uhapšene Srbe.

"On je u Gnjilanu posetio Radoša Petrovića, Dušana Obrenovića koji su uhapšeni 29. maja, a u Podujevu je posetio Miluna Milenkovića Luneta, Nemanju Vlaškovića, Dalibora Spasića, ali i Milovana Božovića koji je uhapšen početkom aprila ove godine", rekao je Petković.

On je dodao da će Pavićević, koji je trenutno na putu za Beograd, o svemu sačiniti zvanični izveštaj. Pavićević je ustanovio da je kosovska policija posebno maltretirala i tukla uhapšene prilikom privođenja i odvođenja u pritvorne centre.

"Ozbiljne povrede su zadobili neki od njih. Naročito Dušan Obrenović i Milun Milenković Lune. Inače i sada koliko je prošlo od hapšenja svih Srba i dalje su povrede vidljive. Naročito kod Luneta i Dušana Obrenovića", naveo je Petković.

Istakao je da je Pavićević rekao i da Milenković ima i šavove po glavi, modrice ispod očiju i da su tragovi nasilja i prebijanja na njegovom telu vidljivi.

"Tukli su ga dok su ga ispitivali, dok je sedeo vezan na stolici. Čak su u jednom trenutku lekari tražili da Lune ide na snimanje glave. Prilikom hapšenja je specijalac ROSU je kundakom više puta udario u glavu Luneta i bio je pokriven belim pokrivačem da se to ne bi videlo prilikom odvođenja", rekao je Petković.

Istakao je da su sada uhapšeni Srbi dobro, ali i upozorio da će mnogima ostati trajni ožiljci koji če ostati.

Nikakvog kidnapovanja nije bilo, laž Kurtija i Gervale

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je apsolutna laž premijera privremenih prištinskih insitucija Aljbina Kurtija i ministarke Donike Gervale da su prištinski policajci uhapšeni na teritoriji Kosova i Metohije.

Laž je i sve ono što su danas na konferenciji rekli Kurti i Gervala, govoreći o nekakvom kidnapovanju, istakao je Petković na vanrenoj konferenciji za novinare.

"Kidnapovanja nije bilo. Oni su na teritoriji centralne Srbije uhvaćeni od strane specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije u okolini sela Gnjilice u opštini Raška, gde su došli sa automatskim puškama i dva pištolja", rekao je Petković.

On je naveo da ih je obišao prištinski oficir za vezu i uverio se da se nalaze u odličnim uslovima i da je tretman prema njima dobar za razliku od onoga u kakvom su stanju uhapšeni Srbi, koji su brutalno pretučeni.

Petković je rekao i da je želeo da ukaže kakav je tretman kosovske policije prema uhapšenim Srbima i da za razliku od prištinskih  policajaca, naša policija postupila u skladu sa propisima i zakonom.

"Niko nije maltretiran i nije bio tučen. To je danas potvrdio i prištinski oficir za vezu koji je imao priliku da poseti uhapšene policajce", rekao je Petković. 

On je istakao da su uhapšeni prištinski policajci smešteni u odličnim uslovima.

"Svako od njih ima svoju sobu i hranu. Sve što su poželeli to su i dobili", rekao je Petković.

On je rekao da su kosovski Srbi nevino uhapšeni i da su izneseni dokazi za njih gde se jasno vidi da "oni sada čame u kazamatu samo zato što su Srbi, i zato što su se politički usprotivili nasilju koji nad Srbima sprovodi Priština i Aljbin Kurti".

"Hitno tražimo da se oslobode svi uhapšeni Srbi, da se povuče Rosu poolicija i lažni gradončelnici", poručio je Petković.

"Ovako ponašanje Kurtija jasno pokazuje da mu je namera da dođe do novih eskalacija i da želi da se obračuna sa poslednjim Srbinom koji živi na KIM. Njima smeta to što ti Srbi isključivo vide Vučića kao svog predsednika, a državu Srbiju kao svoju državu", zaključi je Petković.

MUP odgovorio na sve tačke upita Euleksa o uhapšenim Albancima

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da je Ministarstvo unutrašnjih posliova Srbije odgovorio na sve tačke upita Euleksa povodom hapšenja prištinskih policajca.

On je na konferenciji za novinare dodao da je Srbija spremna da ponudi dokaze i učestvuje u istrazi i ponovo predložio da stručnjaci Euleksa dođu u Beograd i sprovedu poligrafsko ispitivanje pripadnika MUP-a, Antiterorističke grupe posebne jedinice policije, koji su uhapsili tri pripadnika tzv. kosovske policije R. Z. B.S. i M.Š. daleko u dubini teritorije centralne Srbije.

"Tako mogu jasno da postave pitanje gde su uhapšeni kosovski policajci, i da li su pripadnici srpske policije prešli administrativnu liniju ili ne. Naši policajci nisu korak prešli preko administrativne linije. Kurti sve vreme laže i obmanjuje. Imate i izveštaj KFOR-a koji jasno na to ukazuje", rekao je Petković.

Dodao je da je jasno da u ovoj situaciji premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i laže, obmanjuje i pokušava da po svaku cenu ocrni Beograd.

"Kada nudite sve dokaze i kada i preko toga kažete da ste spremni na svaku vrstu saradnje i poligrafsko ispitivanje, jasno je da vam je i savest čista i da ste uradili sve u skladu sa propisima i zakonima", zaključio je Petković.

Izvor: TV Most

Petar PetkovićKiMuhapšeni SrbiDejan Pavićević
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva