:

:

TV Most

Foto: Opština Leposavić

clock

Decembar 08, 2023   17:19

0

161

Radović: Zahtev za razrešenje gradonačelnika Leposavića predao sam lično predsedniku Skupštine opštine

Pravnik iz Leposavića Veselin Radović izjavio je za Kosovo onlajn da je danas, nakon što je dva puta bio onemogućen, zahtev za razrešenje gradonačelnika Ljuljzima Hetemija lično predao predsedniku Skupštine opštine Leposavić.

Radović objašnjava da je zahtev predao na osnovu administrativnog uputstva koje je Vlada Kosova donela u avgustu i da je za svaki slučaj uzeo i potvrdu o tome sa potpisom predsednika Skupštine opštine Leposavić.

"Lično sam otišao i predao zahtev kod predsenika Skupštine opštine. Uzeo sam primerak kao dokaz sa njegovim potpisom. Nije bilo problema jer sam pratio sve protokolarne sugestije koje su nam juče date i uspeo sam da to izvedem prema njihovim pravilima sa pravne strane, jer sam pravnik po struci", rekao je Radović.

Naveo je da će u narednih pet dana dobiti opbaveštenje da li je zahtev prihvaćen ili ne. Šta će se dalje dešavati i da li će procedure biti ispoštovane, kako kaže, ostaje da se vidi u tom roku.

Podseća da je već dva puta pokušao da preda zahtev za razrešenje gradonačelnika i da je konačno to danas uspeo oko 11 sati.

"Ovo je treći dan kako sam tamo, u opštini. Prvi dan nisu hteli uopšte da prime zahtev i razgovaraju u vezi toga, nego su nam rekli da se javimo u Prištinu. Međutim, video sam da oni ne znaju proceduru i pokušao sam da im objasnim šta treba da se uradi, da oni to treba ovde ( u Opštini Leposavić da prime). Posle su me primili drugi dan i čekao sam oko pola sata. Gospodin nije bio tu. Na moju inicijativu zakazan je sastanak danas u 11 da bi došao gospodin predsednik Skupštine i uspeo sam danas da predam," naveo je Radović.

Predstavnici građana uspeli su da predaju zahtev za razrešenje gradonačelnika i u ostale tri opštine na severu, Zvečanu, Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici.

Predstavnici građana su 5. decembra prvi put pokušali da predaju zahteve za razrešenje albanskih gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova, onako kako je i predviđeno administrativnim uputstvom, ali im je to tada bilo onemogućeno.

Građani su zahteve pokušali da predaju predsednicima Skupština opština jer upravo to i predviđa administrativno uputstvo koje je letos izradila vlada u Prištini, ali su u svim opštinama odbili da taj zahtev prime. 

Prema informacijama koje smo dobili od građana u opštini Zvečan, građane koji su u naselju Lipa pokušali da predaju inicijativu za smenu, legitimisala je policija.

Aktuelni gradonačelnici u četiri opštine, podsetimo, izabrani su na izborima održanim 23. aprila. U Severnoj Mitrovici je izabran Erden Atić, u Leposaviću Ljuljzim Hetemi, u Zvečanu Iljir Peci, a u Zubinom Potoku Izmir Zećiri.

Izbore su bojkotovali Srbi i na birališta je izašlo tek oko 3,5 odsto birača.

Ministarstvo administracije i lokalne samouprave Kosova je u avgustu objavilo administrativno uputstvo koje omogućava podnošenje peticije građana za smenu gradonačelnika na severu i koje predviđa da svaki pojedinac ili grupa građana, sa pravom glasa, mogu da pokrenu inicijativu.

Izvor: Kosovo online; Foto: Opština Leposavić

KiMLeposavićadministrativno uputstvogradonačelnikopozivVeselin Radović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva