:

:

TV Most

clock

Februar 23, 2024   13:50

0

95

Stano bez preciziranja da li će biti sastanka u Briselu: Beograd i Priština da reše problem

Portparol EU Peter Stano nije precizirao da li će 27. februara biti održan sastanak specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka sa predstavnicima Beograda i Prištine u Briselu, ali je izrazio nadu da će dve strane rešiti problem "prouzrokovan veoma nesrećnom i nesavesnom odlukom jedne strane".

Stano je izrazio nadu da će dve strane rešiti problem "prouzrokovan veoma nesrećnom i nesavesnom odlukom jedne strane, koja je uticala i na drugu stranu", aludirajući na uredbu Centralne banke Kosova o ukidanju dinara.

"Poslali smo poziv partnerima da se bave određenim pitanjima. To smo juče to detaljno objasnili. Sada se nadamo da će obe strane biti u mogućnosti da se o tome dogovore i reše problem, koji je prouzrokovan veoma nesrećnom i nesavesnom odlukom jedne strane, koja je uticala i na drugu stranu. To je naša uloga kao posrednika", rekao je Stano na bfifingu za medije u Briselu. 

Na pitanje T a n j u g a da li će sastanak biti održan nakon njegove izjave da je Lajčak pozvao Beograd i Prištinu na sastanak i nakon što je glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi rekao da nije prihvatio poziv na sastanak, Stano je rekao  da razgovori o održavanju sastanka ne treba da se vode kroz medije.

On je naglasio da EU ne komentariše sve što radi, već samo pokušava da pomogne stranama da nađu rešenje.

"Mislim da treba da se vratimo na uobičajenu praksu da se logističke diskusije o održavanju radnog sastanka ili sastanka na radnom nivou ne vode baš kroz medije i kroz javni domen i naše konferencije za štampu", poručio je Stano.

Stano je, na pitanje novinara da li će biti posledica ukoliko se niko iz Prištine ne pojavi na sastanku u Briselu, naglasio da EU ne spekuliše o scenarijima "šta ako". 

"Uputili smo poziv, postavili smo ciljeve i izjavili da smo spremni da pomognemmo stranama da nađu rešenje", rekao je Stano. 

Stano je juče rekao da je Lajčak pozvao Beograd i Prištinu na sastanak 27. februara, nakon sastanka koji je šef evropske diplomatije Žozep Borelj imao prošle nedelje u Minhenu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih insttucija Aljbinom Kurtijem.

Stano je naglasio da u pozivnom pismu Lajčaka nije određeno ko treba da predstavlja Beograd i Prištinu na sastanku i naveo da je prepušteno stranama da o tome odluče.

Stano je podsetio da je odluka CBK ozbiljno uticala na kosovske Srbe i druge zajednice širom Kosova i Metohije, posebno na finansijsku podršku dobijaju iz Srbije, kao i da odsustvo prethodnih konsultacija znači da u ovom trenutku nema alternative, i da ta odluka posebno negativno utiče na škole i bolnice.

On je tako odgovorio na optužbe Bisljimija upućene Lajčaku da krši principe koje je sam postavio, po kojima nijedna tema u dijalogu ne može da se nađe na dnevnom redu bez prethodnog dogovora dveju strana, i nazvao Bisljimijevo ponašanje nedopustivim, rekavši da se nada da će Bisljimi ceniti napore umesto što nepravedno optužuje zvaničnike EU.

Izvor: T a n j u g

KiMStanodijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva