:

:

TV Most

clock

Mart 01, 2024   12:45

0

61

Sud u Hagu odbio da pusti Kiljaja u kućni pritvor uz kauciju od 30.000 evra

Specijalizovana veća Kosova u Hagu odbila su žalbu bivšeg pripadnika OVK Isnija Kiljaja, osumnjičenog za ometanje rada tog suda, na prvostepenu odluku kojom mu je produžen pritvor.

Kiljaj je prethodno ponudio kauciju od 30.000 evra kao garanciju da će se odazvati pozivu suda, ako bude pušten u kućni pritvor na Kosovu.

Apelaciono veće je žalbu odbilo, potvrđujući zaključak sudije za prethodni postupak da "kaucija može adekvatno umanjiti rizik od Kiljajevog bekstva, ali da nije dovoljna za smanjivanje rizika od ometanja suda ili ponavljanja krivičnog dela".

U sudskom pritvoru u Hagu, Kiljaj (60) je od 2. novembra prošle godine, kada je bio uhapšen na Kosovu zato što je, pri pretresu, u njegovom stanu u Mališevu pronadjen "poverljivi materijal povezan sa svedocima".

Budući da za posedovanje tog materijala, po tužiocima, Kiljaj nije bio ovlašćen, postoji osnovana sumnja da je nameravao da taj materijal iskoristi ili da ga je već iskoristio za ometanje i opstrukciju rada suda.

U odluci žalbenog veća piše da Kiljaj, "ima saznanja" o osobi čije je ime redigovano, kao i druge "informacije povezane sa svedocima" iz postupaka pred Specijalizovanim većima.

Ukoliko bi bio pušten u kućni pritvor, po odluci sudija, Kiljaj bi mogao da preko članova porodice "uputi poruke, bilo verbalno ili preko sredstava za komunikaciju" ili čak da se sretne i razgovara sa osobom čije je ime redigovano.

Tužioci su ranije podvukli da obim materijala povezanih sa svedocima, koji su pronađeni kod Kiljaja, sugeriše da je on već bio umešan u ometanje rada suda.

Kiljaj je zbog toga osumnjičen da je počinio krivična dela sprečavanja sprovodjenja pravde - ometanja službenog lica pri obavljanju službene dužnosti i narušavanje tajnosti postupka.

Tužilaštvo, međutim, još nije podiglo optužnicu protiv Kiljaja, ali se u odluci apelacionog veća navodi da će on biti "uskoro" optužen.

Kada je Kiljaj, 4. novembra prošle godine, bio prvi put izveden pred sudiju u Hagu, branilac Jan Edvards je negirao da postoji rizik od Kiljajevog bekstva iz Mališeva, gde je proveo ceo život i gde mu je porodica.

"Da postoji optužnica, Kiljaj bi se odmah izjasnio da nije kriv", kazao je tada Edvards, tvrdeći da su sumnje tužilaca da je njegov klijent počinio krivično delo neosnovane.

Kiljaj je bio jedan od vođa OVK u Mališevu, a, posle rata, bio je gradonačelnik tog mesta. Jedno vreme, Kiljaj je bio i zamenik ministra finansija Kosova.

U haškoj sudnici, međutim, on je rekao, na pitanje sudije koja mu je profesija, da je "nezaposleni ekonomista".

Tužilaštvo je više puta naglasilo je da "sprečavanje sprovođenja pravde smatra krajnje ozbiljnim krivičnim delom".

Kako su saopštili, tužioci će "nastaviti da istražuju i krivično gone svakoga ko je uključen u takve slučajeve, uključujući i one koji zastrašuju ili ometaju svedoke ili pružaju finansijsku i drugu podršku takvim krivičnim delima".

Pred Specijalizovanim većima Kosova u toku je postupak protiv bivših pripadnika OVK Sabita Januzija, Ismeta Bahtijarija i Hadžija Šalje, optuženih za ometanje suda i zastrašivanje svedoka.

Zbog tog krivičnog dela, sud je ranije na po četiri godine i tri meseca zatvora osudio Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, nekadašnje lidere Udruženja boraca OVK.

Oni su odslužili dve trećine kazne, a sud ih je, krajem prošle godine, pustio na uslovnu slobodu.

Izvor: Kosovo online

KiMSpecijalni sud za OVKIsni Kiljaj
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva