:

:

TV Most

clock

Novembar 08, 2023   14:23

0

145

Varhelji: Beograd i Priština da se konstruktivnije uključe u dijalog

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je danas da se Beograd i Priština pozivaju da se konstruktivnije uključe u dijalog i sprovedu dogovorene sporazume, što, kako je istakao, podrazumeva uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom i normalizaciju odnosa.

On je to rekao na sednici Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta na kojoj je predstavio Izveštaj o proširenju i istakao da je u izveštaju istaknuto da je Srbija sprovela ustavne amandmane za nezavisnost sudstva, medijske zakone i ispunila uslave za otvaranje još jednog klastera.

Rekao je i da je Srbija napredovala u usklađivanju spoljne politike sa EU, ali da razlog za brigu ostaje neuvođenje sankcija Rusiji.

Kada se radi o Prištini konstatovao je da je primetan napredak u legislativnom radu, ali da je situacija na severu uslovila nekoliko kriza.

"Nedostatak odlučnih postupaka za deeskalizaciju je uslovio mere. Veselimo se 1. januaru i viznoj liberalizaciji", rekao je Varhelji.

Kada se radi o Albaniji on je rekao da se nastavlja sveobuhvatna reforma pravosuđa i sudstva i da je cilj da se otvori prvi klaster do kraja godine.

"Severna Makedonija je pokazala predanost evropskom putu, ali slučajevi korupcije zabrinjavaju. Parlament i vlada su predani postizanju ustavnih promena i svi treba da je podrže. U crnoj Gori je napredak prema reformama zastao, nova vlada treba da se fokusira na reforme EU. Ispunjavanje merila iz poglavlja 23 i 24 biće presudno, do tada druga poglavlja se neće zatvarati", rekao je varhelji.

Kada se radi o Turskoj, on je rekao da su pregovori o pristupu zastali i da ta zemlja nije preokrenula negativni trend udaljavanja od EU i da to izaziva zabrinutost.

"Očekujemo saradnju sa tom zemljom. Imamo strateški interes na istočnom sredozemljom", rekao je evropski komesar.

Prema Varheljijevim rečima cilj za Zapadni Balkan je jačanje privrede.

"Želimo da se zapadni Balkan postupno integriše u jedinstveno tržište i pre punog članstva. Plan za rast pomoćiće ubrzanje temeljnih reformi. Želimo da pojčamo finansijsku podršku, a to je paket od šest milijardi evra od kojih su dve nepovratna sredstva, a četiri povratni zajmovi. Cilj je postići usklađivanje 

Izvor: T a n j u g; Foto: EPA

KiMVarheljidijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva